Hjärnan går på högvarv i kväll

Jag har träffat en hel del psykopater under årens lopp. Jag har både blivit fysikt och psykiskt misshandlad. Men aldrig mer! Stefan skulle aldrig skada mig på något sätt, det är jag hundra på. Han har stått vid min sida när andra skulle lämnat mig. Visst, han är just nu ute i förrådet och skruvar på motorcykeln, men det får honom att orka och må bra…

Att jag kopierade och inte länkade är pga det är en plusartikel

       Psykopater

Psykopater finns i både light- och hardcorevarianter. Oavsett i vilken skepnad de uppenbarar sig öde­lägger de människors liv.

Görel Kristina Näslund, psykolog och författare till boken Lär känna psykopaten, vet allt om hur ­människor med psykopatiska drag fungerar.

– De är listiga, bedrägliga och ­oerhört charmiga men kan också vara mycket farliga.

De är inte många till antalet, men de ­skadar desto fler i sitt hänsynslösa utnyttjande av människor de lyckas manipulera och lura till underkastelse och förnedring.

Med smicker och smek nästlar de in sig hos, oftast kvinnor, som tror att de hittat drömprinsen bland alla grodor.

Men snart visar sig prinsen på den vita hingsten vara hin håle själv.

– Psykopaten har lätt för att ljuga och är väldigt verbal. Vi vill tro på allt han säger, men samtidigt ska man komma ihåg att är han ”för bra för att vara sann” så är det dags att backa ur, innan han börjar skada dig.

Personer med psykopatiska drag saknar empati och skyr inga medel när det gäller att utnyttja sina medmänniskor.

– Det är lätt att falla för en psykopat, ­speciellt som han har lätt för att läsa av vad kvinnor längtar efter och ser till att ge henne just det hon behöver med påföljd att kvinnan tycker att han är väldigt in­kännande och omtänksam.

Ett annat dominant psykopatdrag är att avskärma partnern från allt socialt ­umgänge med släkt och vänner.

– Han vill äga sin kvinna. Det börjar med att han kritiserar hennes släkt och umgängeskrets och förbjuder henne att umgås med dem. När han isolerat henne blir hon ännu mera psykiskt svag och bräcklig. Till slut har han uppnått sitt syfte som ­hela tiden varit att äga och ­manipulera henne för egen vinning.

Men när han börjar uppvisa mindre smickrande sidor och till och med ­misshandlar sin partner psykiskt och ­fysiskt – vad är det som gör att kvinnorna inte lägger benen på ryggen och drar?

– Det finns något hos oss människor som säger ”håll kvar”, man vill inte ge upp så lätt. Vi tänker att ”om jag överöser honom med kärlek så kommer han till slut att svara med kärlek och omtanke” men det händer inte.

Enligt Görel Kristina Näslund är det framför allt kvinnor som haft en ­kärleksfattig barndom i kombination med dålig självkänsla som faller för psykopater.

– De är lätta offer eftersom de är kärlekshungrande och faller för smicker och intensiv uppvaktning.

En kommentar till “Hjärnan går på högvarv i kväll”

  1. Jävligt bra skrivet! Härligt också att du hittat rätt i relationsdjungeln. Jag har själv blivit psykiskt misshandlad av mitt ex, och det var ett helvete att komma ur, men jag lyckades till sist, även om jag fick betala mycket för min frihet. Sen ca 6 år tillbaka så är jag lyckligare än någonsin. Aldrig mer tänker jag hamna i en sån situation igen! Nu ska jag fortsätta vara lycklig med min Henrik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *